Coaching esportiu

coaching esportiuQuè és i en què em pot ajudar el coaching esportiu?

El coaching, com la paraula indica, és un entrenament per a la millora personal i/o professional, i l’aconseguiment d’objectius que ens proposem fer realitat. Mitjançant el coaching la persona pot millorar habilitats i competències que l’ajudin a assolir el seu objectiu de millora, a canviar aquella situació de la seva vida amb la que no se sent a gust, o que vol millorar.

Per a que el coaching sigui efectiu ha d’haver-hi una necessitat real de canvi, una voluntat de millora. El coaching treballa des del present cap al futur, sense indagar en el passat, per a la qual cosa és fonamental un objectiu clar.

Centrant-nos en l’àmbit esportiu, el Coaching Esportiu acompanya en la optimització del rendiment i desperta el potencial d'esportistes, entrenadors i equips per a la superació dels propis límits, ajudant al desenvolupament del talent i contribuint a la consecució de resultats extraordinaris.
La tasca principal del Coach Esportiu (nom amb el que es coneix al professional del coaching) és la de treballar amb l'esportista, entrenador i equip aquells aspectes mentals, comunicatius, emocionals i relacionals que poden estar limitant el rendiment o que, pel contrari, ben enfocats, el poden multiplicar. Es tracta, doncs, d’entrenar i desenvolupar habilitats i competències; potenciar les fortaleses de la persona i treballar sobre els punts de millora. I tot això, enfocats en un objectiu que l’esportista -o entrenador- es marca i per al que treballa (o entrena).

En relació a l'entrenament esportiu el coaching s'integra perfectament amb les altres disciplines que interactuen per a la millora de l'esportista (medicina, fisioteràpia, fisiologia, dietètica...) donat que té la seva parcel•la d’intervenció igualment ben definida: l’aspecte mental-emocional i relacional. Incidint en aquesta àrea es pot millorar el component de rendiment físic i l’aspecte tàctic-decisional en els esportistes.

A nivell esportiu, el coaching actua fonamentalment en quatre àrees:
1.    Esport base; el coaching contribueix notablement al creixement integral del jove esportista, ja que l'ajuda a desenvolupar habilitats cognitives, mentals i emocionals que la pràctica per si sola de l'esport no li proporcionen (formulació d’objectius, gestió de l’estrès competitiu, interpretació del resultat, control emocional, superació de pors i altres limitacions...).
2.    Esportistes ja consolidats; el coaching permet, a més del dit en l’esport base, un treball personal per a establir plans d’acció i millora que permetin a l’esportista el anar-se superant cada vegada més, mantenir plans d’entrenament exigents, millorar la motivació respecte l’esport que es practica, gestionar i transformar l’ansietat competitiva, afrontar la pressió, transformar amenaces en oportunitats i reptes...
3.    Entrenadors; el Coaching Esportiu permet desenvolupar i millorar habilitats de comunicació i lideratge que permetin una millor motivació en l’equip, establir reptes per l’equip i donar el 100% com a entrenador per  a que l’equip també respongui rendint al màxim. Permet reflexionar sobre allò que com a entrenador podem fer per a que l’equip arribi un pas més enllà, permet gestionar la pressió a la que com a entrenador podem estar sotmesos, facilita el prendre decisions efectives, la delegació de tasques, millorar la comunicació amb la premsa o l’entorn...
4.    Clubs; el Coaching Esportiu treballa amb els directius del club, així com amb la direcció tècnica o la coordinació, en l’estructuració del club, el repartiment i delegació de tasques, la visió, missió, valors i la “filosofia” de club, l’alineament d’objectius, la relació i la comunicació amb les famílies dels jugadors i amb l’entorn...
Com podem veure, el coaching esportiu és un acompanyament per a tants temes com necessitats podem tenir. El requisit, però, sempre serà el de poder i voler estar millor, i per això la reflexió, decisió i acció amb un compromís real de canvi, en seran les claus de l’èxit del procés de coaching.

Claudi París
Sport & Executive Coach
Llicenciat en Ciències de l’Activitat Físic i l’Esport

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar